Stedentrip New York


New York, de grootste Amerikaanse stad, die je een keer in je leven gezien moet hebben, ook bekend onder de volledige naam "New York City" of de bijnaam "the Big Apple" of kortweg geschreven als NYC. New York ligt aan het eind van Hudson Valley in New York state aan de Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika. Het gebied van Groot New York strekt zich uit over delen van vier staten, zijnde New York, het noorden van New Jersey, gedeelte van het zuidwesten van Connecticut en noordoost Pennsylvania.

New York vormt het centrum van zeer veel internationale handel, politiek, sport, communicatie, muziek, mode en cultuur. Met het vele aanbod aan musea, podia, media, internationale corporaties en groothandels geldt New York, naast Londen, Parijs en Tokio, als een van de vier belangrijkste wereldsteden.

De prachtige skyline en het vrijheidsbeeld zijn nog maar een kleine greep uit al het moois wat een stedentrip New York je te bieden heeft. Hieronder vindt je zeer nuttige informatie over New York, zodat je je nog beter kunt voorbereiden op je stedentrip New York. Ook vindt je hieronder een aantal links voor interessante aanbiedingen voor uw stedentrip New York.

Bevolking New York

Tijdens je stedentrip New York zul je veel te maken krijgen met de bevolking van New York. Het aantal inwoners van Amerika bedraagt ongeveer 280 miljoen. Daarmee is Amerika na China en India het grootste land ter wereld. De grootste agglomeratie van Amerika is New York. New York vormt een van de grootste stedelijke gebieden op aarde. De stad is ook de dichtstbevolkte stad in Amerika, New York heeft in totaal meer dan 8,2 miljoen inwoners, verspreid over een gebied van 789.43 vierkante kilometer. De bevolking van New York woont in vijf verschillende stadsdelen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. De bevolking van New York is een zeer multi-culturele bevolking, er worden bijna 170 verschillende talen gesproken en ongeveer 40 procent van de bevolking is buiten de grenzen van Amerika geboren. De New Yorker is een zeer trotse bevolking die over de echte eigenschappen van "de Amerikaan" beschikken. Overdreven, (gezien vanuit de ogen van de Europeaan) gelovig, vriendelijk, enthousiast en vaak bijgelovig. 

Bezienswaardigheden tijdens je stedentrip New York

New York heeft zoveel diverse bezienswaardigheden dat je voor je stedentrip New York echt een aantal dagen uit moet trekken, als je al dit moois wilt bekijken. Er zijn echt honderden bezienswaardigheden en activiteiten in New York. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Empire State Building, Ellis Island, theaterproducties op Broadway, museums als de Metropolitan Museum of Art, en andere touristische attracties zoals Central Park, Washington Square Park, Rockefeller Center, Times Square, de Bronx Zoo, New York Botanical Garden, winkelen in de Fifth en de Madison Avenues, en evenementen als de Halloween Parade in Greenwich Village, de Tribeca Film Festival en gratis optredens in Central Park tijdens Summerstage. Het Vrijheidsbeeld is een belangrijke toeristische attractie en een van de meest herkenbare iconen van de Verenigde Staten.

Sport en New York


Sport speelt in Amerika een belangrijke rol in de samenleving. Ook in New York City komt sport vaak naar voren. Iedere New Yorker heeft wel zijn eigen favoriete team(s). New York heeft namelijk vele teams in de vier grote Noord-Amerikaanse professionele sportcompetities.

New York is een van de weinige steden in Amerika waar honkbal populairder is dan American football. Er zijn veertien World Series toernooien (een toernooi tussen de kampioenen van de twee honkbalcompetities, de American League en de National League) geweest tussen honkbalteams uit New York City. De twee huidige honkbalteams uit New York in de overkoepelende Major League Baseball zijn de New York Yankees en de New York Mets. De Yankees speelden tot 2008 hun thuiswedstrijden in het Yankee Stadium. In april 2009 wordt het nieuwe Yankee stadion geopend in de Bronx. De Mets spelen de thuiswedstrijden in het Shea Stadium, Queens.

Met American football wordt New York in de National Football League vertegenwoordigd door twee clubs, de New York Jets en de New York Giants (officieel de New York Football Giants). Beide teams spelen hun thuiswedstrijden in het New York Giants Stadium vlakbij New Jersey.

De ijshockeyclub New York Rangers vertegenwoordigd New York in de National Hockey League. In het metropoolgebied zijn er nog twee andere teams, New Jersey Devils en de New York Islanders die op Long Island spelen.

Met voetbal wordt New York vertegenwoordigd door Red Bull New York in de Major League Soccer. Ook de "Red Bulls" spelen hun thuiswedstrijden in het Giants Stadium in New Jersey.

In de National Basketball Association speelt de basketbalclub New York Knicks en in de Women's National Basketball Association speelt het team New York Liberty, wat een vrouwelijke tegenhanger is van de "Knicks". In het metropoolgebied bevindt zich ook het NBA team, de New Jersey Nets.

Het is zeker de moeite waard om tijdens je stedentrip New York een bezoek te brengen aan een van de bovengenoemde sportclubs. Houdt wel rekening met de lange duur van de wedstrijden. Honkbal wedstrijden kunnen wel meer dan 3 uur duren!

Uitgaan tijdens je stedentrip New York

In New York zijn zeer veel mogelijkheden om uit te gaan. New York wordt ook wel 'de stad die nooit slaapt' genoemd. De uitgaansmogelijkheden zijn enorm. Je kunt naar het theater, opera, dans, muziek, bioscoop en cabaret. Er zijn veel gezellige barretjes en spectaculaire nachtclubs. Broadway is de belangrijkste uitgaansstraat waar onder andere veel musicaltheaters zijn.

De betere discotheken in New York zijn de echte clubs. Deze beslissen zelf wie ze wel of niet binnenlaten. Geen wonder dat er voor vele clubs vaak een lange rij staat. Enkele aanraders om te bezoeken zijn Au Bar, CBGB & OMFUG, Limelight, Nell`s, Pyramid Club, Roxy en de Sound Factory. Zorg wel dat je er verzorgd en nuchter uitziet. Dit maakt de kans op een geslaagde stapavond een stuk groter.
Verkeer en vervoer tijdens je stedentrip New York

Openbaar vervoer is de belangrijkste vorm van vervoer voor de New Yorkers. Ongeveer 33 procent van de gebruikers van het openbaar vervoer en 66 procent van de treinreizigers in Amerika wonen in New York of in een van de voorsteden. Dit is in contrast met de rest van het land, waar ongeveer 90% van de inwoners met de auto naar hun werk gaan. New York is de enige stad in Amerika waar meer dan de helft van de huishoudens geen auto bezit (in Manhattan heeft meer dan 75% van de inwoners geen auto; nationaal gezien is dit percentage 8%). In New York City is ook de gemiddelde reistijd met 39 minuten het hoogst vergeleken met andere grote Amerikaanse steden. Van alle mensen die in de stad werken gebruikt 32% de metro, 25% rijdt alleen, 14% neemt de bus, 8% reist met de trein, 8% loopt naar het werk, 6% carpool, 1% taxi, 0,4% gaat met de fiets naar het werk en 0,4% gaat met de veerpont.

Ondanks het feit dat New York voor een groot deel afhankelijk is van het openbaar vervoer, zijn de wegen kenmerkend voor de stad. De straten in Manhattan volgens een schaakbordpatroon, hebben de fysieke ontwikkeling van de stad voor een groot deel bepaald. Er zijn twaalf wegen die parallel aan de rivier de Hudson lopen en 220 genummerde straten die lijnrecht op de rivier staan. Een aantal straten en wegen zoals Broadway, Wall Street en Madison Avenue worden in het Amerikaans en in het Nederlands, vaak gebruikt als synoniem voor de sectoren die daar gevestigd zijn; deze zijn respectievelijk de theaters, de financiele en reclame instellingen.

Luchthavens New York

Er zijn drie luchthavens in New York, John. F. Kennedy International (JFK) is de bekendste. Newark liberty international en LA Guardia zijn de ander twee. Diverse vliegmaatschappijen vliegen op deze luchthavens. Vanaf de luchthavens zijn er goede verbindingen naar het centrum van New York.

Boek bij World Ticket Center een goedkoop vliegticket naar New York

Metro van New York

De metro van New York is gezien het aantal operationele stations het grootste metronetwerk in de wereld, New York heeft namelijk 468 operationele metrostations. Het is het drie-na grootste wanneer er gekeken wordt naar het aantal gebruikers (ongeveer 1,5 miljard reizigerritten per jaar). De bevolking van New York is afhankelijk van het metronetwerk. Daarom is het metronetwerk van New York 24 uur per dag open. Tijdens je stedentrip New York is dit ideaal, je hoeft geen rekening te houden met de tijden van de laatste bud, want je kunt altijd met de metro reizen.

Bussen in New York

New York heeft het grootste bus- en spoornetwerk van Noord-Amerika. Het spoornetwerk verbindt de voorsteden in de regio met de stad via 20 spoorverbindingen en 250 stations. Het regionale spoorsysteem komt samen op Grand Central Terminal en Pennsylvania Station.

Ferry van New York

Tussen Staten Island en Lower Manhattan vaart de Staten Island Ferry. Jaarlijks vervoert deze ferry meer dan 19 miljoen passagiers. De afstand is ongeveer 8.4 kilometer. Deze ferrydienst vaart gratis 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. De veerpond is vooral populair onder toeristen, omdat het zicht op de skyline van Lower Manhattan en het Vrijheidsbeeld goed te zien is.

Taxi's in New York

New York heeft kenmerkende gele taxi's (yellow cabs) waar je tijdens je stedentrip New York gebruik van kan maken. In New York rijden er ongeveer 13.000 taxi's. Door hun herkenbare gele kleur (vandaar de bijnaam yellow cab) zijn het echte iconen van de stad.

Eten en drinken tijdens je stedentrip New York
Eten en drinken in New York kan in vele soorten eetgelegenheden. In New York kun je terecht bij een van de vele bars, bistro's, koffieshops en restaurants. Amerikaans of buitenlands, van goedkoop tot heel chic.

Restaurants Jean-Georges, Le Bernardin, Per Se en Alain Ducasse (Essex House) zijn in de Michelingids van Noord-Amerika bekroond met drie sterren.

Bekend zijn ook de diverse ketens van fast food restaurants zoals McDonald's, Burger King, Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken. Ook de welbekende hotdog, de hamburger en Coca-Cola zijn overal in New York te verkrijgen.
Shoppen tijdens je stedentrip New York
Op het gebied van de mode is New York een geweldige stad om te vertoeven. Van eenvoudig kleding tot haute couture en parfums in New York vind je het allemaal.

Tijdens je stedentrip New York zul je een enorm veel winkels tegenkomen, vooral in het centrum kijk je wat shoppen betreft je ogen uit. Je vindt er de beroemde warenhuizen zoals Macy's, Bergdorf Goodmann, Bloomingdales, Saks en Fifth Avenue. Ook zijn er nog de winkelcentra zoals Manhattan Hall en Trump Towers waar je helemaal tegek kunt gaan.

Verder zijn er in New York vele soorten winkels voor onder andere kleding, schoenen, accessoires, boeken, muziek, parfums, delicatessen, huishoudspullen, woninginrichting, levensmiddelen, kinderen, antiek, papier- en tekenmateriaal, etc.

De meeste winkels gaan om 9 uur open. Zaterdag is een drukke dag. Op zondag is veel open, met name de grote winkels.

Bekende winkelstraten in New York zijn:
  • Fifth Avenue
  • Broadway
  • 57th Street
  • 34th Street
  • Madison Avenue
Veiligheid tijdens je stedentrip New York
Zoals in elke wereldstad lopen toeristen kans beroofd te worden. Ook in New York, in de drukke winkelstraten moet je goed opletten en je kostbare eigendommen op een veilige plek bewaren, een portefeuille onder uw kleding is aan te raden en een rugzak op uw rug zeker af te raden. In New York moet u vooral attent zijn in de metrostations, hier is het erg druk en ontzettend populair voor zakkenrollers om te werken. Ze kunnen hier snel buit maken en opgaan in de massa's met mensen. Let vooral in de metro dus goed op, dat u geen slachtoffer wordt van zakkenrollers tijdens uw stedentrip New York.

Heb je na bovenstaande informatie gelezen te hebben nu nog meer zin om binnenkort een stedentrip naar New York te maken? Zoek dan via de handige links hieronder naar een bij jou passende stedentrip en boek online je stedentrip naar New York waar je kunt genieten van de prachtige stad in een land met een boeiende cultuur en vele bezienswaardigheden.

 
Goedkope stedentrip New York

  Goedkope vliegtickets naar New York
  
Hotels in New York vind je hier
  Diverse stedentrips naar "The Big Apple"
  
Met Arke naar bruisend New York